Nobelpriskampen

Om tävlingen Nobelpriskampen 2009

 

Nobelpriskampen 20game link09
5 oktober - 25 november

Nobelpriskampen består av ett interaktivt, animerat kunskapsspel kopplat till en tävlingsuppgift. Årets tävling byggde på Nobelpristagarna Frederick Banting och John Macleods upptäckt av insulin i början på 1920-talet, en upptäckt som ledde till att den dödliga sjukdomen diabetes kunde behandlas. Kunskapsspelet heter Diabeteshunden och går ut på att du ska ta hand om en diabetessjuk hund och ge den mat och insulininjektioner. Ju bättre du är på att hålla hundens blodsocker på en normal nivå, desto bättre går det för dig i spelet. Årets tävlingsuppgift bestod i att svara på frågan "Vad skulle du vilja forska i och varför?".

Nu är tävlingen slut, men kunskapsspelet Diabeteshunden finns fortfarande kvar och går att spela här. Spela Diabeteshunden»

Vilka vann Nobelpriskampen 2009?

 

foto prisutdelning
Matilda Björkman Höglund vann 1:a pris i Nobelpriskampen 2009. Prisutdelningen ägde rum den 9 december 2009 på Nobelmuseet i Gamla stan, Stockholm.

1:a pris

Grattis

Stort grattis till Matilda Björkman Höglund, skolår 9, Gerestaskolan i Härnösand

Hur kommer det sig att man upplever att tiden går fortare ju äldre man blir. En del säger att tiden går fortare när man har roligt, men hur kul verkar vuxna ha. När man är liten tycker man att tiden är oändlig fast man har kul, så det verkar inte stämma. Vad beror det på att vi upplever tid så olika? Är det bara en upplevelse eller förändras hjärnan? Kan vi själva påverka tiden, i så fall skulle vi kunna uppleva att livet blev längre. Det skulle jag vilja forska på.

Juryns motivering:
"För att det är en intressant, klurig, och insiktsfull observation i ett ämne som är gränsöverskridande mellan flera olika traditionella forskningsfält och att frågeställningen är av en sådan karaktär att många människor skulle vilja veta mer om detta."

EOS 1000D

EOS 1000D digital systemkamera
(Värde 6300 kr)

Mer produktinformation finns på Canons webbplats»

canon logo    

2:a - 3:e pris

   

2:a pris: Lovisa Gunnarsson, skolår 9, Fredriksdalsskolan i Lidköping
Jag vill forska på om personer med naturligt lent och blankt hår har ett slags naturligt balsam som håret självt producerar, eller som hårsäckarna producerar och skickar ut i längderna. Om man hittar det lilla naturliga ämnet, skulle man då kunna producera syntetiskt sådant och på konstgjord väg få "naturligt fint hår"?

3:e pris: Fanny Djerf, skolår 8, Gillboskolorna i Sollentuna
Jag skulle vilja forska i att skratta. Att skratta är jätteviktigt här i livet och jag skulle vilja ta reda på mer om vad som händer när man skrattar och hur det påverkar kroppen och också hur det påverkar en mentalt. Dessutom skulle jag vilja forska i hur djur skrattar, för jag tror att de också kan skratta.

powershot A480

Powershot A480 kompaktkamera
(Värde 1400 kr)

Mer produktinformation på Canons webbplats»

 

canon logo    

4:e - 6:e pris:

 

   

4:e pris: Cornelia Kronvall, skolår 7, Vannarödsskolan i Hässleholm
Jag skulle vilja forska om varför det finns så många olika språk, och varför man pratar olika språk i olika länder. För jag undrar varför man inte kan prata samma språk i hela världen. Jag skulle vilja prata med personer från andra länder, för att undra hur de har det. Men jag kan inte det, för jag kan inte alla språk i hela världen!!

5:e pris: Vanja Bolme, skolår 8, Södermalmsskolan i Stockholm
Jag skulle vilja forska inom genusvetenskap eftersom könsdiskriminering faktiskt, trots utvecklingen i vårt samhälle, är ett alldeles för stort problem! Och vi ungdomar måste få lära oss hur vi ska hantera och stoppa det.

6:e pris: Matilda Kvist, skolår 7, Vannarödsskolan i Hässleholm
Jag skulle vilja forska om varför man börjar gråta de kommer ju vatten från ögonen bara, de måste ju komma från någonstans.

 
Selphy CP780

Selphy CP780 fotoskrivare
(Värde 1500 kr)

Mer produktinformation på Canons webbplats»

canon logo    

7:e - 10:e pris

7:e pris: Hamza Hirsi, skolår 8, Nosabyskolan i Kristianstad
Jag skulle vilja forska om ålförökningen. Många har försökt veta hur ålen förökar sig i sargassohavet men de har misslyckats.

8:e pris: Frida Gravin, skolår 7, Åkerskolan i Strängnäs
Jag vill forska i Bermudatriangeln ''dödens triangel'' som ligger i havet mellan Florida Bermuda och Puerto Rico, då ni vet väl att runt där har radarn försvunnit och skepp& flygplan aldrig setts återigen sen 1400 talet, fascinerande tycker jag och jag vill gärna ta reda på vad det kan vara.

9:e pris: Adrienne de Neergaard, skolår 8, Victor Rydbergs Samskola, Djursholm
Jag skulle vilja forska om fobier. Tänk egentligen hur mycket en löjlig fobi som spindlar och sprutor drabbar en. Och jag kan ju inte säga att jag är perfekt för jag lider också utav sprutskräck. Det är bara något som sitter fast i huvudet och jag tror att många av mina nära och kära skulle uppskatta en lösning på detta problem! Framför allt jag :)

10:e pris: Hanna Edman, skolår 7, Brännanskolan i Skellefteå
Jag skulle vilja forska om alla små saker som hosta, hicka, varför man är kittlig, varför det kliar o.s.v det är det jag vill forska om.

Boken Bättre bilder


Boken Bättre bilder
(Värde 399 kr)

canon logo  

Canon sponsrar tävlingen med priser.

 

Vilka kunde delta i Nobelpriskampen 2009?

Alla elever i skolår 7, 8 eller 9 på svenska högstadieskolor var välkomna att delta i tävlingen genom att registrera sig med namn, skola och mejladress, spela kunskapsspelet Diabeteshunden och skicka in sitt tävlingsbidrag.

Nobelpriskampens prisutdelning

Nobelpriskampens prisutdelning går av stapeln onsdagen den 9 december kl. 11.45 på Nobelmuseet i Gamla stan, Stockholm. Tävlingen är individuell, men förstaprisvinnaren får bjuda med hela sin klass till prisutdelningen på Nobelmuseet där det blir en guidad visning "Banbrytande upptäckter". Efter prisutdelningen bjuds hela klassen på lunch på Kafé Satir på Nobelmuseet.

Nobelpriskampens prisutdelning den 9 december:
Kl. 10.00 Visningen "Banbrytande upptäckter" på Nobelmuseet för hela klassen
Kl. 11.45 Prisutdelning på Nobelmuseet
Kl. 12.00 Lunch på Nobelmuseet för hela klassen

sj logga
SJ bjuder på tågbiljetter tur och retur till Stockholm för vinnaren och ytterligare en person.

Förstaprisvinnaren är, tillsammans med en kompis eller anhörig, även välkommen att närvara på den riktiga Nobelprisutdelningen i Stockholms Konserthus, torsdagen den 10 december, kl 16.

Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Tävlingsarrangören reserverar sig för rätten att kunna diskvalificera deltagare i tävlingen och/eller återta priset om det visar sig att deltagaren inte har deltagit i tävlingen på de angivna villkoren eller fyllt i tävlingsformuläret på ett riktigt sätt.

Vem arrangerar Nobelpriskampen?

Det är fjärde året i rad som Nobelpriskampen arrangerades av Nobelprize.org, Nobelstiftelsens officiella webbplats. Målet med 2009 års tävling var att intressera ungdomar för vetenskap och informera om Nobelpriset. År 2006 och 2007 gjordes Nobelpriskampen i samarbete med Myndigheten för skolutveckling. Tidigare år har Nobelpriskampen handlat om "Mänskliga rättigheter i fångläger", "Demokrati eller diktatur" och "Genetiska arvet".

Kontaktperson:
Redaktör Karin Svanholm, Nobelprize.org, Nobel Web AB
Telefon: 08-663 03 58
E-post: Nobelpriskampen@nobelprize.org

 

 

Anmäl dig om årlig information om Nobelpriskampen!

Fler kunskapsspel