Nobelpriskampen

Alfred Nobels liv och arbete

 

Född i Stockholm

Den 21 oktober 1833 föddes det en liten pojke i Stockholm. Ingen visste då att han senare i livet skulle komma att bli världsberömd vetenskapsman, uppfinnare, affärsman och grundare av Nobelpriserna. Hans föräldrar, Immanuel Nobel och Andriette Ahlsell Nobel, döpte honom till Alfred.

The house where Alfred Nobel was born.
Huset i Stockholm på Norrlandsgatan 11
där Alfred Nobel föddes.

Alfreds pappa, Immanuel Nobel, var ingenjör och uppfinnare. Han byggde broar och byggnader och experimenterade med olika tekniker för att spränga berg. Samma år som Alfred föddes var hans pappa tvungen att lägga ner sin verksamhet eftersom affärerna gick så dåligt, och några år senare, 1837, bestämde sig Immanuel för att pröva lyckan någon annanstans, så han reste till Finland och Ryssland. Alfreds mamma blev kvar i Stockholm för att ta hand om familjen, som bestod av Alfred och hans två äldre bröder, Robert, född 1829 och Ludvig, född 1831.

Andriette Nobel Immanuel Nobel
Andriette Nobel Immanuel Nobel

 

Mamma Andriette kom från en förmögen familj. När Immanuel rest iväg startade hon en specerihandel. Hon tjänade inte så mycket på den, men hon kunde i alla fall försörja familjen.

Familjen flyttar till Ryssland

Efter ett tag började Immanuel Nobels nya affärsverksamhet i Sankt Petersburg i Ryssland att gå riktigt bra. Han hade startat en mekanisk verkstad som försåg den ryska armén med utrustning. Han lyckades övertala den ryska tsaren och hans generaler att sjöminor kunde användas för att stoppa fientliga fartyg från att attackera Sankt Petersburg, och levererade dem nya minor. Sjöminorna stoppade också den brittiska kungliga flottan från att närma sig Sankt Petersburg under Krimkriget 1853-1856.

Nu när Immanuel hade lyckats i Ryssland kunde han ta över sin familj till Sankt Petersburg. De flyttade dit 1842. 1843, när Alfred var nio år gammal, fick han en lillebror, Emil. De fyra bröderna Nobel fick en förstklassig utbildning med hjälp av en privatlärare som gav dem lektioner i naturvetenskap, språk och litteratur. Som 17-åring kunde Alfred prata och skriva på svenska, ryska, franska, engelska och tyska.

naval mines
Målningen visar Immanuel Nobel och ryske
tsaren som tittar på exploderande sjöminor.

Alfred reser utomlands

Alfred var mest intresserad av litteratur, kemi och fysik. Hans pappa ville att sönerna skulle följa i hans fotspår och gillade inte alls att Alfred intresserade sig för poesi. Han bestämde sig för att skicka Alfred utomlands för att studera till kemiingenjör.

Young Alfred Nobel
En ung Alfred Nobel.

Alfred började därför arbeta i ett privat laboratorium i Paris, hos den berömda kemiprofessorn T. J. Pelouze. Här mötte han Ascanio Sobrero, en ung italiensk kemist som några år tidigare hade uppfunnit nitroglycerin - en svagt gul och oljig vätska som var enormt explosiv. Men nitroglycerin ansågs vara alldeles för farligt för att det skulle kunna få någon praktisk användning.

Alfred undrade hur man skulle kunna använda nitroglycerin i byggarbeten, då man ju ofta behöver spränga bort berg. När han efter sin Parisvistelse kom tillbaka till Ryssland, började han tillsammans med sin pappa att utveckla nitroglycerinet, så att det skulle kunna bli ett användbart sprängämne som gick att sälja.

Tillbaka till Sverige

Efter Krimkrigets slut började Alfreds pappas affärer gå dåligt igen och han beslutade sig för att flytta tillbaka till Sverige. Alfreds två äldre bröder stannade kvar i Ryssland för att försöka rädda det som var kvar av familjens affärsverksamhet. Bröderna blev mycket framgångsrika och började utveckla en oljeindustri i södra Ryssland.

Bröderna Nobel
De fyra bröderna Nobel: Robert (högst upp), Alfred (till höger),
Ludvig (längst ner) och Emil (baby). Fotot är från Sankt Petersburg,
runt år 1843.

Efter att familjen Nobel återvänt till Sverige, år 1863, fortsatte Alfred att utveckla nitroglycerinet som sprängämne. Sorgligt nog ledde hans experiment till flera olyckor där människor dog, däribland Alfreds yngre bror Emil. Svenska staten bestämde nu att experiment med sprängämnen innanför Stockholms stads gränser skulle förbjudas.

explosion
Explosion i laboratoriet i Stockholm.

Alfred gav inte upp utan flyttade över sina experiment till en pråm på sjön Mälaren i Stockholm, och år 1964 kunde han starta massproduktion av nitroglycerin. Men arbetet med att experimentera med olika kemikaliska tillsatser i nitroglycerinet fortsatte för att kunna göra produktionen säkrare.

Alfred Nobels pråm
Målning av Alfred Nobels pråm på sjön Mälaren i Stockholm,
där han gjorde sina senare experiment.

Alfred uppfinner dynamiten

Medan han experimenterade kom Alfred på att om han blandade nitroglycerin med en sorts fin sand som kallades for kieselguhr, kunde han förvandla nitroglycerinvätskan till en deg och forma degen som stavar. De här stavarna kunde man sedan trycka in i borrhål i berget. Då blev det genast oändligt mycket lättare att spränga. Den här uppfinningen gjorde Alfred 1866 och han fick patent, eller laglig rätt, till äganderätten för de här stavarna året därpå. Han döpte ämnet till dynamit. Han uppfann även en sprängkapsel, eller en så kallad tändhatt/tändrör, som kunde antändas genom att sätta eld på en stubintråd.

dynamit
De här uppfinningarna gjordes i en tid då
diamantborrkronor och tryckluftsborrar började
användas. Ihop blev de här uppfinningarna till
stor hjälp i byggprojekt där man behövde göra
stora sprängningar - tunnelbyggen,
järnvägsbyggen och brobyggen, till exempel.

Många fabriker jorden runt

Det var stor efterfrågan på dynamit och sprängkapslar i konstruktionsindustrin. Tack vare detta kunde Alfred starta fabriker på 90 olika ställen i världen. Han bodde nu i Paris, men reste ofta till sina fabriker som låg i 20 olika länder. Någon beskrev honom som "Europas rikaste vagabond". Han jobbade intensivt i Stockholm och i Karlskoga i Sverige, i Hamburg i Tyskland, i Ardeer i Skottland, i Paris och Sevran i Frankrike och i San Remo i Italien. Han experimenterade också med att försöka framställa konstgjort gummi, läder och silke. När han dog 1896 hade han 355 patent!

Bertha von Suttner

Alfred fick aldrig någon egen familj, men han hade några nära vänner. En dag annonserade han efter en sekreterare i tidningen. En österrikisk dam vid namn Bertha Kinsky von Chinic und Tettau fick arbetet. Hon och Alfred blev nära vänner och diskuterade ofta tillsammans. Men Bertha stannade inte så länge, utan flyttade tillbaka till Österrike för att gifta sig med greve Arthur von Suttner. Alfred och Bertha von Suttner förblev vänner och brevväxlade i många år. Hon blev senare aktiv i fredsrörelsen och skrev den berömda boken Ner med vapnen! ("Lay down your arms"). När Alfred Nobel senare skrev sitt testamente, där han grundade Nobelpriserna, instiftade han även ett pris för personer eller organisationer som arbetade för fred.

Bertha von Suttner
Bertha von Suttner

Nobelpriserna

Alfred dog i San Remo i Italien den 10 december 1896. När man öppnade hans testamente blev det klart att hans sista önskan var att en stor del av hans förmögenhet skulle användas för att dela ut priser till dem som uträttat något bra för mänskligheten inom ämnena fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fred.

Alfreds sista vilja förvånade en hel värld. Testamentet ifrågasattes starkt av Alfreds släktingar och även av myndigheter i flera länder. Det tog fyra år för de personer som hade i uppdrag att verkställa Alfred Nobels testamente att övertyga alla parter om att följa Alfred Nobels vilja.

Alfred Nobels testament
Alfred Nobels testament.

Till slut, år 1901, fem år efter Alfred Nobels död, kunde de första Nobelpriserna delas ut. Nobelprisen i fysik, kemi, fysiologi eller medicin och litteratur delas sedan dess ut i Stockholm och Nobels fredspris delas ut i Oslo (eftersom Norge och Sverige var en union vid den här tiden).

1901 års Nobelprisutdelning
Den första Nobelprisutdelningen i Stockholm 1901,
då på Kungliga Musikakademien. Nuförtiden delas
prisen ut i Stockholms Konserthus.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
En uppfinnare är en person som hittar en genomförbar lösning på ett allmänt problem. Juridiskt sett är en uppfinnare en person som innehar ett patent. För att få patent krävs att uppfinningen har "uppfinningshöjd", dvs att "den nya lösningen" inte redan finns "inom räckhåll" för en fackman.

Krimkriget pågick 1853–1856 och utspelade sig mest på halvön Krim i Svarta havet. Ryssland angrep Turkiet för att de ville ta kontroll över Svarta havet. Då blev Storbritannien och Frankrike så oroade att de ingrep i kriget på Turkiets sida. Ryssland förlorade till sist.

 

 

Anmäl dig om årlig information om Nobelpriskampen!

Fler kunskapsspel