Nobelpriskampen

Har du sett en bananfluga någon gång?

Det har du säkert, för de är de där små, små irriterande flugorna som håller till runt övermogen eller rutten frukt. Vad du kanske inte visste är att just den här lilla flugan konstigt nog bidragit till mängder av kunskap om våra gener.

I över 100 år har forskare använt bananflugan för att ta reda på mer om generna. Bananflugan har nämligen till två tredjedelar likadana gener som vi människor, och tusentals forskare världen över använder just bananflugan när de vill ta reda på mer om hur generna styr utvecklingen av ett visst organ i kroppen, hur minnet och inlärningen funkar eller om sådana saker som alkoholism eller drogberoende har något med ärftlighet att göra eller inte.

Tävlingen Nobelpriskampen 2008 pågick mellan den 6 oktober och 21 november. Själva tävlingsmomentet är nu borttaget, men det går utmärkt att fortsätta använda kunskapsspelet Bananflugan - Dating & Mating. I slutet av spelet kan du skicka in förslag på "raggningsrepliker" mellan en bananflugehane och -hona. Ditt bidrag kan komma att publiceras här på Nobelpriskampen.se!