Nobelpriskampen

Forskaren som skapade monsterflugor

Frilansjournalisten Marika Grieshel intervjuar Christiane Nüsslein-Volhard i Lindau i Tyskland, juli, 2003. (Filmklipp: 40 sekunder)
Om du inte kan se videon i fönstret här ovanför kan du prova med Mediaplayer

 

Det här med gener är inte så lätt ...

Att bananflugan har ca 14 000 gener visste man år 2000. Tre år senare kunde man visa att människan inte har mer än ca 25 000 gener. Den genetiska skillnaden mellan olika djur var mycket mindre än vad man tidigare hade trott. Man förstod också att det inte kan vara så att det finns en gen för varje egenskap, eftersom antalet egenskaper hos människan är oändligt många fler än 25 000.

Christiane Nüsslein-Volhard säger i intervjun:
"... Det stämmer inte att en egenskap styrs av en gen - jag tror att Thomas Hunt Morgan nämnde det i sin Nobelföreläsning på 1930-talet. För "fluggenetiker" är det helt uppenbart att det är fler än en enda gen som bestämmer flugans ögonfärg. Om du tittar på vingarna är det också flera gener som bestämmer hur de ser ut. Å andra sidan, när vi studerar utvecklingen hos flugor och fiskar och stänger av en gen, ser man många fler effekter av det än att det bara påverkar en enda egenskap ..." säger Christiane Nüsslein-Volhard.

Om du vill kan du höra hela den 20 minuter långa intervjun med Christiane Nüsslein-Volhard på Nobelprize.org:
Intervju med Christiane Nüsslein-Volhard »
(Christiane Nüsslein-Volhard pratar vidare om hur man kan uppmuntra unga kvinnliga forskare, hur nyfikenheten drev henne till forskning och hur hennes forskningsinriktning har ändrat kurs.)

Vem är Christiane Nüsslein-Volhard?

Christiane Nüsslein-Volhard
Christiane Nüsslein-Volhard, född 1942
Belönades med Nobelpriset i medicin år 1995 »
Tysk genetiker som hjälpt oss förstå hur missbildningar uppstår

"Eftersom jag var lat och nästan aldrig gjorde några läxor slutade jag gymnasiet med rätt medelmåttiga betyg. Jag fick med nöd och näppe godkänt i engelska."
Läs mer på Nobelprize.org, (på engelska)»
Christiane Nüsslein-Volhards vetenskapliga upptäckt tillsammans med två andra forskare, Eric Wieschaus och Edward Lewis, har bidragit till kunskap om hur missbildningar kan uppstå. Det enda sättet att få reda på vilka gener som är inblandade i hur olika kroppsdelar bildas, var att titta på gener som medvetet blivit skadade. Därför behandlades bananflugehonor med kemikalier för att förändra generna. Olika mutationer uppstod - det skapades olika "monsterflugor". Christiane och Eric tittade på 40 000 bananflugor som hade muterat innan de hittade de 15 gener som styr hur kroppsdelarna bildas.

De gener de hittade hos bananflugan finns också hos människan och hos andra ryggradsdjur. Därför har upptäckten hjälpt oss förstå hur olika missbildningar hos människan uppkommer.

Deras upptäckt publicerades i den engelska vetenskapstidningen Nature år 1980.