Nobelpriskampen
Demokrati eller Diktatur

Författaren William Golding

William GoldingWilliam Golding (1911-1993) belönades med Nobelpriset i Litteratur 1983 för sina romaner som med realistisk berättarkonst belyser mänskliga villkor i dagens värld.

William Golding läste ofta högt tillsammans med sina barn, men blev till slut trött på alla böcker om spännande äventyr, kärlekshistorier och lyckliga slut. Han fick då idén att skriva en bok om vad som verkligen kunde hända om några pojkar tvingades leva tillsammans under svåra omständigheter.

William Golding föddes i Cornwall i Storbritannien och var över 40 år då han skrev boken Flugornas herre.

Så här berättade William Golding själv om hur det gick till då han började skriva boken:

"Jag brukade sjunga i kören, och vi började repetera. Jag satt i körbänken i katedralen och gjorde samtidigt utkastet till Flugornas herre. Så snart jag skrivit några meningar var det dags att ställa sig rakt upp och sjunga. Sen satte jag mig och fortsatte skriva."

Över tjugo bokförlag tackade nej till Goldings manuskript. Till sist vågade i alla fall en annan Nobelprisbelönad författares förlag - T. S. Eliots - satsa på boken. Det blev stor succé när den kom ut 1954, inte minst i USA, och Golding kunde lämna läraryrket och bli författare på heltid.

"Flugornas herre" kommer från det hebreiska ordet "Belsebub". I bibeln är Belsebub "de onda andarnas furste" (Satan). Författaren T. S. Eliot, som blev belönad med Nobelpriset i Litteratur 1948, hjälpte Golding att välja titel till boken.

Läs mer om Golding »
Tips på andra böcker av William Golding »

Länkar till andra webbplatser:

Om William Golding på Nobelstiftelsens officiella webbplats Nobelprize.org (på engelska) »

Källa:

Alla Tiders Klassiker: Lärarböcker, Lärobok 7. ISBN 91-27-55172-5 B